Aromaterapie: Voňavá medicína, kterou si zamilujete nejen na Vánoce

Příjemné vůně přispívají k psychické pohodě. Znáte to, uděláte si doma „útulno“, zachumláte se do deky, zapálíte svíčku. Co by ještě tak mohlo vylepšit atmosféru? No jasně! Vůně! Ty totiž od pradávna provází obřady a rituály, dotváří příjemný dojem a zejména léčí. 

Jak využít aromaterapii k vyladění té pravé domácího pohody, a navíc vyřešit špatnou náladu, nekvalitní spánek či potlačit stres? To všechno, a ještě mnohem více, vám prozradíme v našem voňavém článku.

Bylinná léčba s kolébkou ve starověkém Egyptě

Byliny a aromatické rostliny hrály od pradávna důležitou roli v životech našich předků. Nebojte, nebudeme vás příliš nudit dlouhosáhlou historií, i když v případě aromaterapie by s přehledem vydala na samostatný článek. 

Řekneme vám pouze, že první zmínky o ní pochází již z doby 6 000 let př. n. l. Sílu bylin pravděpodobně jako první odhalili Egypťané, kteří používali oleje z myrhy, kadidla, skořice, cedru a jalovcových bobulí k mumifikaci. Věřili, že tak svým panovníkům zajistí hladký přechod na pomyslný druhý břeh a šťastný posmrtný život. Později začali bylinky používat i v jiných oblastech života jako je kosmetika, parfumářství a léčitelství, což se postupně rozšířilo do celého světa. 

O aromaterapii jako takové, určené primárně k léčebným účelům, se poprvé zmiňuje až v roce 1937 francouzský chemik Maurice Gattefosse. Ten, jak už to tak bývá, zcela náhodou odhalil blahodárné účinky levandulového extraktu na vlastní popáleninu, kterou si způsobil v laboratoři. 

Blahodárné vůně, které skutečně pomáhají

Je pro vás symbolem Vánoc vůně skořice a vanilky? Po přičichnutí k heřmánku se vám vybaví dětství u babičky na chalupě? Není se vůbec čemu divit. Čich je nejcitlivějším lidským smyslem. Vůně dokáží spustit řadu fyziologických procesů v našem těle, které ovlivňují emoční prožívání, stimulují paměť a probouzí vzpomínky

Kromě toho silice rostlin využívané při aromaterapii, obsahují také velké množství antioxidantů, antibakteriálních a dalších vzácných látek, které prokazatelně stimulují či zklidňují nervový systém, zvyšují imunitu, podporují hojení ran, zmírňují bolest, pomáhají zlepšovat trávení a mnoho dalšího. 

Mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější éterické oleje patří: citronová tráva, levandule, cedrové dřevo, zázvor, santalové dřevo, borovice, jasmín či růže. 

Do aromalampy, vany nebo přímo na kůži

Existují celkem tři způsoby, jak během aromaterapie co nejefektivněji využívat léčivé oleje

Prvním je inhalace, během níž dochází k přenosu účinných látek do limbického systému v mozku, kde působí na emoce, chování a dlouhodobou paměť. Při vdechování se tyto látky rovněž dostávají do průdušek, plicních sklípků a krevních kapilár a odtud rovnou do jednotlivých orgánů.

Další možnost představuje přímá aplikace éterických olejů na kůži. Při tomto způsobu se zpravidla používají méně koncentrované či zředěné směsi různých vzácných olejů. 

Na pomezí těchto dvou možností stojí ještě bylinná koupel a sauna, při nichž dochází k absorpci účinných částečně prostřednictvím kůže i dýchacího systému

Voňavé prostředí uvolní i dodá energii

Jak tedy začít s aromaterapií? Nejjednodušší variantou je pořízení aromalampy a speciálních olejů určených přímo k těmto účelům. Vybírejte vždy 100% přírodní esence v tmavých lahvičkách opatřených štítky.

Kromě aromaterapie pro navození příjemných pocitů skvěle poslouží také bytové vůně, které se rovněž vyrábí v řadě variant. Dbejte na typologii vůní a volbu podřiďte taktéž místnosti, pro kterou je vůně určena. Například do ložnice se hodí levandule, která je symbolem kvalitního spánku. 

Vlastní pojízdná „aromaterapie“ s Voňkami

Stejně jako doma si můžete oblíbenou vůni dopřát i na cestách. Není totiž nic lepšího, než se i v autě cítit komfortně a být obklopen voňavou pohodou

A tak, až pojedete na dovolenou k moři, vezměte s sebou třeba Voňku s vůní oceánu. Vůni prázdnin a dovolené na chatě vám jistě připomene lesní Voňka. Pravé kouzlo Vánoc zase zaručeně zajistí vanilková Voňka

Stačí si vybrat z široké nabídky vonítek do auta — jsme si jisti, že uspokojíme jakkoliv náročný „nosánek“. 🙂

A pokud byste přece jenom rádi něco speciálního, na míru vašemu firemnímu designu a čichovým buňkám, klidně se nám ozvěte. Společně vymyslíme originální Voňku, která bude odpovídat vašim požadavkům a přáním.