8 vůní, které dělají lidstvo šťastnějším

Jsou vůně, které jsou nám, lidem, velmi příjemné. Ne nadarmo existuje aromaterapie. Podívejte se, které vůně vás mohou ovlivnit tak, že pocítíte nebetyčné štěstí 😉

Borovice
Japonský výzkum ukázal, že tato slavnostní vůně, často spojována se zimou a Vánocemi, přispívá ke snížení stresu a úzkosti. Studie, provedená na Universitě v japonském Kyoto, nám dává zcela nový pohled na uklidňující lesní procházky, v Japonsku známých jako shinrin-Yoku, nebo-li „lesní koupání“. Výzkum ukázal, že deprese a úzkost se významně snížily u účastníků ve dnech, kdy se procházeli právě v borových lesech.

Citrusy
Pokud potřebujete nějaký životabudič, zkuste čichat k citrusům. Bylo prokázáno, že vůně ovoce a vitamínu C zvyšuje bdělost a energii. Studie prokázala, že zejména vůně citronu může snížit stres a vzbudí ve Vás pozitivní dojem. Díky marketingovým kampaním na čistící prostředky s vůní citrónu máme také tendenci spojovat si jeho vůni s čistotou, pohodlím a komfortem.

Opalovací krém
Pokud Vám vůně opalovacího krému připomíná léto a horké dny na pláži, nejste sami. Tuto vůni si spojujeme se vzpomínkami na příjemné dovolené, kde jsme obvykle uvolnění a šťastní.

Čerstvě posečená tráva
Zařaďte si ranní sečení trávy do Vašeho seznamu úkolů. I kdyby jen proto, že vědci v Austrálii zjistili, že chemická látka, která se při sečení trávy uvolňuje, může přimět lidi, aby se více uvolnili, a dokonce navozuje pocit radosti. Dokonce vytvořili sprej s touto látkou, abyste tuto vůni mohli čichat kdykoliv.

Květiny
Znáte rčení “Zastav se a přivoň k růži”? Možná by se mělo upravit na “Zastav se a přivoň k levanduli” nebo “Zastav se a přivoň k Jasmínu”. Levandule je totiž všeobecně známá pro své uklidňující účinky. Umí také léčit nespavost, či deprese. A Vůně jasmínu zase navozuje dobrou náladu.

Rozmarýn
I když je známý hlavně jako koření, bylo prokázáno, že jeho vůně zesiluje výkon mozku. Zlepšuje schopnost pamatovat si složité události a úkoly. Výzkum, který vědci právě provádějí, by mohl vést až kvyvinutí nového léku na ztrátu paměti.

Máta
Olej z malých lístečků této rostlinky je proslulý svou schopností zlepšit náladu a stimulovat mysl i tělo. Studie dokonce prokázala, že sportovci, kteří často čichají mátu, mají lepší sportovní výkon a lépe dýchají.

Dětský pudr
Odborníci říkají, že vůně dětského pudru připomíná bezpečí, které jsme cítili jako děti. U rodičů naopak vyvolává vzpomínky na radost, kterou cítili, když jejich děti byly ještě malé.

Některé z těchto vůní můžete dokonce najít i v našem katalogu vůní, tak proč si nezpříjemnit den a nepověsit si do auta jednu Voňku třeba s vůní levandule, nebo citronu.